zaterdag 23 juli 2011

Waddenzee, verstild stukje Nederland

Een dag meevaren op de vissersboot WR130 uit Den Oever. Het was een mooie, zonnige dag. Het gezelschap was bescheiden (6 gasten, waar soms 70 gasten mee varen) en dat bracht het beste van Jan Rotgans en zijn assistente Yvonne boven. We hebben genoten!

Als je de haven van Den Oever uit vaart, zie je de 1e lepelaar al op de dijk zitten. Jan attendeert ons hierop, maar ook op de afsluitdijk, zeehondjes (op gepaste afstand op de zandbanken) en stoomt intussen door naar het wad, vlak onder Texel.

We genieten van prachtig zicht over de Waddenzee, mooie spiegelingen in de verte en allerlei schepen, van platbodems tot moderne zeil- en vissersboten. Tussendoor "trekt" Jan wat garnalen en veel krabben van de zeebodem, die tijdens onze wadwandeling staan te pruttelen en een heerlijke bisq opleveren.

Met het bijbootje varen we naar het wad, waar Jan ons kokkels laat opgraven, maar ook garnalen laat zien (ze zijn dol op de stukken worm, die hij in het poeltje gooit) en later voelen we ze aan onze enkels knabbelen. Ook luisteren we naar de verhalen van vroeger, toen Jan als kleine jongen hier opgroeide.De kokkels worden (met een beetje hulp van ons) bereid tot een smakelijke maaltijd, puur natuur, zonder gluten, zonder toevoegingen en overheerlijk.

Tussen het koken door zingen we zeemansliederen, die Jan op zijn trekharmonica begeleid. Pas op de filmpjes hiervan, hoor je hoe de wind inmiddels flink is aangetrokken... ons gezang komt er amper bovenuit. Jan (én Yvonne), jullie hebben ons een mooie dag bezorgd, de verhalen en de ervaringen blijven ons nog lang bij. Bedankt!

1 opmerking:

Birgit zei

hello nou ik wil eens zeggen wat een leuke site en mooie fotos ik hou van de zee en bij deze foto moet ik denken aan jutten. Geweldig groetjes uit Zuid Holland